Mannen hittades svårt misshandlad i ett dike i början av april. Foto: SVT Illustration: SVT Design

Vägrade tigga – misshandlades och lämnades fastbunden

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen inleddes rättegången mot de två män som står åtalade för att ha fört bort och misshandlat en man de tvingat att tigga så svårt att han var nära att dö. Den 57-årige mannen hittades senare av en förbipasserande bilist som slog larm.
De båda åtalade, en 35-åring och en 38-åring, förnekar att de har någonting med saken att göra.

Under den första rättegångsdagen gör åklagaren Emma Berge sin sakframställan och berättar om vad som hände dagen då 57-åringen säger sig ha blivit misshandlad av de två utpekade. 57-åringen finns inte på plats i rättssalen utan representeras av sitt målsägandebiträde Johan Bäckström.

På plats i tingsrätten finns den åtalade 35-åringen. Den andre tilltalade, en 38-årig man, finns med på videolänk. När åtalspunkterna lästes upp såg mannen uppgiven ut och skakade på huvudet. De förnekar båda brott och bestrider utvisning.

LÄS MER: Detta har hänt

Tvingades att tigga

Den 57-årige mannen från Bulgarien säger i förhör att han lurats till Sverige där han tvingats att tigga. När han kom till Sverige i början av april i år fråntogs han sina id-handlingar och släpptes av utanför en butik i Växjö där han skulle tigga.

Men 57-åringen ville inte tigga utan rymde istället från platsen. Något som resulterade i att han söktes upp av de två åtalade männen. Enligt åtalet ska de båda misstänkta ha kört ut honom i skogen, bundit honom vid ett träd och bland annat ha slagit honom med en träpåk.

LÄS MER: Johanna hittade grovt misshandlad man i skogen

Även under bilresan fick mannen utstå misshandel. Han ska då ha blivit slagen med en tång över knäna för att inte kunna rymma igen. Samtidigt ska gärningsmännen ha hotat att dra ut hans tänder med tången.

Under misshandeln med träpåken fick 57-åringen bland annat brott på båda skulderbladen och på två bröstkotor.

Förnekar inblandning

De båda misstänkta männen förnekar brott och säger att de inte har någonting med misshandeln att göra. Enligt polisens förundersökning ska dock deras telefoner ha varit uppkopplade mot en mast i närheten av den plats där misshandeln ägde rum.

LÄS MER: Tvingades tigga men rymde – misshandlades svårt

En av männen säger i förhör att telefonerna brukar lånas ut emellan tiggarna och att han inte vet hur det kommer sig att hans telefon varit i området vid den aktuella tiden.

57-åringen säger sig vara helt säker på att det var just de åtalade männen som fört bort och misshandlat honom den 5 april i år.

Rättegången pågår under torsdag och fredag. Under morgondagen ska vittnen höras. Bland annat om de iakttagelser som gjorts beträffande den bil som tillhör en av de misstänkta och ska ha setts i området för misshandeln.

Rättegången kommer förmodligen inte att avslutas under fredagen eftersom vittnen och rättsläkare ännu inte kunnat kontaktas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägrade tigga – misshandlades

Mer i ämnet