Tiggarna får hjälp – kommunen kovänder

Uppdaterad
Publicerad

Först blev det nej – några timmar senare blir det ja. Det är svårt att hänga med i politiken ibland men nu får tiggarna i Jönköping tak över huvudet.

Det är kommunstyrelsen som nu går emot socialnämnden och beslutar att ge 180.000 kronor till Kyrkhjälpen så att EU-migranterna kan bo kvar på Björkhagens camping på Rosenlund.

– Kommunstyrelsen har fattat ett eget beslut eftersom det, oavsett hur vi hade gjort, enligt lag är kommunens ansvar att se till att människor som är i en akut situation i vårt område, får hjälp. Och när vi har en organisation som Kyrkhjälpen som hjälper till så tycker vi att det känns bra att ge det här stödet, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD).

Tiggare i Jönköping

Men ni kör helt enkelt över socialnämndens beslut?

– Vi har fattat ett eget beslut.

I går kväll såg det mörkt ut för de bostadslösa EU-migranterna i Jönköping. Då verkade det som om de skulle tvingas lämna sitt tillfälliga boende idag. En del hade förberett sig på att åka hem till Rumänien. Andra visste inte hur de skulle lösa situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Jönköping

Mer i ämnet