Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arnold Lennartsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta kommun. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tiotal smittade av corona på äldreboende i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad
I måndags rapporterades det första dödsfallet till följd av covid-19 på ett äldreboende i Alvesta. Nu har totalt ett tiotal personer på samma avdelning bekräftats smittade.

Sedan ett par veckor tillbaka testar Alvesta kommun alla omsorgstagare som uppvisar luftvägssymptom för det nya coronaviruset. Och fram till idag har ett tiotal konstaterats smittade – samtliga på den avdelning där en äldre person avled i sviterna av covid-19 i måndags.

Två personer från den aktuella boendeavdelningen vårdas nu på sjukhus, enligt Arnold Lennartsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta kommun:

– Vi kan konstatera att det är en smitta som är fruktansvärt svår att skydda sig emot, jag har aldrig träffat på något liknande, säger han.

Isolerat till en avdelning

Avdelningen isolerades redan när de två första smittade konstaterades, och ännu har man inte hittat smittade på någon annan avdelning eller på något annat boende i kommunen.

– Att det kommit in på just det boendet är nog rena slumpen. Vi tittar ju på smittspårning och kan inte se att det är någon skillnad mot hur andra boenden agerat, säger Arnold Lennartsson.

Vad vidtar ni för åtgärder nu när det är så många smittade på samma avdelning?

– Vi försöker tillsluta den så mycket som det är möjligt. Det är alltid samma personal som jobbar på den avdelningen, de går inte mellan flera avdelningar under ett arbetspass, tar inte rast någon annanstans. Sen på avdelningen är det ett antal personer som enbart jobbar med de vi vet är smittade.

Får testa två i personalen per dag

Alvesta kommun har idag endast möjlighet att göra två coronatester per dag bland omsorgspersonalen. En tilldelning man fått av Region Kronoberg.

– Alla vill ha kakan, men jag har bara två kakor. Vi skulle ju vilja ha fler förstås men det är den kapaciteten man har. Syftet är att odla på personal som är hemma med lätta symptom och som, om testet visar negativt, väntas kunna arbeta omedelbart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dödsfallet i Alvesta den 6 april blev det första i Region Kronoberg. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet