Fortnox kontor i Växjö med nästan 200 anställda. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Tipsade bekanta om aktieköp – i dag hålls rättegången

Publicerad

Idag inleds rättegången mot Växjöföretaget Fortnox huvudägare Olof Hallrup. Han står åtalad för grovt insiderbrott och misstänks ha tipsat tre personer om att köpa aktier i bolaget strax innan konkurrenten Visma la ett bud på företaget.

Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt på torsdagen och då står sammanlagt fyra personer åtalade i insiderhärvan i Växjö.

Enligt åtalet fick tre personer insiderinformation om att konkurrenten Visma skulle lägga ett bud på Fortnox. Dagarna innan köpte de tre personerna aktier i Fortnox för drygt 1,4 miljoner kronor. Samma dag som budet från Visma kommer sålde de tre personerna sina aktier med en vinst på drygt 370 000 kronor.

Misstänkt insiderbrott på Fortnox

Enligt åtalet ska informationen ha kommit från Olof Hallrup som i sin roll som huvudägare var väl medveten om att Visma skulle lägga ett bud på Fortnox.

”Han kommer bli frikänd”

Chefsåklagare Thomas Langrot har via ett pressmeddelande tidigare sagt att insiderbrott ofta är svåra att bevisa men att bevisningen är stark.

Men försvarsadvokaten Staffan Bergqvist som företräder Olof Hallrup tycker inte att bevisningen är övertygande.

– Jag är rätt övertygade om att han kommer att bli frikänd.

Hur ställer sig Olof Hallrup själv till anklagelserna som riktas mot honom?

– Han menar att det är absolut uteslutet att det gått till på det sätt som åklagaren menar, att han skulle ha tipsat andra, säger Staffan Bergqvist.

I övrigt vill han inte kommentera vad som kommer att framföras under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt insiderbrott på Fortnox

Mer i ämnet