Förödelsen var stor på lagret efter inbrottet. Foto: Privat

Tjuvar slog ut larmet och tog sig in genom taket på mataffär

Publicerad

Genom tre stora hål i taket tog sig tjuvarna in i Icabutiken i Liatorp i Älmhults kommun. Fyra timmar kunde de agera ostört och fick med sig varor till ett värde av över 300 000 kronor. ”De var riktiga proffs”, säger butiksägaren Marcus Johnsson.

Marcus Johnsson har tillbringat hela förmiddagen i telefon. Med försäkringsbolag och takfirmor. Det är tredje gången tjuvar tar sig in genom taket i butiken, och totalt har Marcus Johnssons butik drabbats ett 20-tal gånger.

– Det blir ju alltid lite rörigt när det händer något sådant här. På mina 30 år har det varit många inbrott. På senare år har jag täppt till dörrar och fönster med rullgaller men taket kan man inte göra något åt tyvärr, berättar Marcus Johnsson.

Slog ut larmet

Tjuvarna har lämnat efter sig tre stora hål i taket och de lyckades också neutralisera larmet.

– Det är ju ett jätteproblem som jag ser det. Det får inte hända i min värld. Det blir nog en större utredning av larmbolaget i veckan, säger Marcus Johnsson.

Fångades på kamera

Tjuvarna fångades också på övervakningsfilm under de fyra timmar de tömde butiken på cigaretter, snus, frimärken och någon växelkassa.

– Det är riktiga proffs när man ser hur de jobbar. Men de är maskerade så det finns ju inte så mycket att gå på där. De har bara stulit sådant som inte kan bindas vid brottet, som kan komma varifrån som helst.

Marcus Johnsson uppskattar värdet på det som tjuvarna kom över till 300 000–350 000. Dessutom måste butiken repareras för en 150 000.

– Det är bara till att kämpa vidare och reda ut allt med försäkringsbolag, takfirmor och allt annat. Men det är fruktansvärt frustrerande och tråkigt.

Butiken håller öppen efter inbrottet, och polisen ska göra en ny teknisk undersökning under måndagen, enligt Marcus Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.