Toalettmusik kan bli verklighet i Tingsryd – så tycker eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Genom att spela musik på toaletten ska det bli mindre pinsamt för elever att uträtta sina behov. Detta ser nu ut att bli verklighet på två skolor i Tingsryd. Kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig under måndagen positiv till förslaget.

– Jag tycker att det är jättebra för vattenkranen är ju igång hela tiden när man inne på toaletten. Det är lyhört och det kan ju vara ett hinder som gör att man inte vill gå på toaletten för att andra ska höra, säger Caitlin Larsson som är elev på Wasaskolan.

Gäller två skolor i Tingsryd

Förslaget kommer från Centerpartiets Anna Johansson och Cecilia Cato. I skrivelsen står det att musik på toaletterna skulle bidra till att eleverna skulle uppleva det som mindre pinsamt att gå på toaletten och där igenom öka deras välbefinnande.

Tingsryd

I dagsläget gäller förslaget toaletter på Dackeskolans högstadium och Wasaskolan i Tingsryd.

Om kommunstyrelsen är positiv till införandet av musik på toaletterna ska det genomföras på prov under ett år. Kostnad för högtalare och avtal med musikleverantör kommer att finaniseras av Kommunstyrelsens arbetsutskotts utvecklingsmedel.

Troligt med musik på toa

Musik på toaletten i skolan har tidigare varit uppe för diskussion i Tingsryds kommun men förslaget har hittills inte blivit verklighet. Men under måndagen ställde sig Kommunstyrelsens arbetsutskott positiv till förslaget.

– Nu har vi undersökt saken igen och det gör att det kommit i ett annat läge. Vi var inte nöjda med den utredningen som vi gjorde innan. Dels handlar det om kostnaden naturligtvis sedan har vi lyssnat av med förvaltningar, elevhälsan och elever, säger Mikael Jeansson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Blir det verklighet nu då?

– Ja, det tror jag men det är Kommunstyrelsen som fattar beslut eller eventuellt fullmäktige. Men det är väl högst troligt att det blir så eftersom vi var positiva i arbetsutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet