Miljoner delas ut för att förbättra vattensituationer i utsatta län. Foto: Christine Olsson / TT

Mitt i regnperioden – Kalmar län får miljonstöd mot torkan

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i regnperioden delas det ut pengar för torkan. De senaste årens sommartorka har ställt till det på många håll och klimatförändringar kan leda till att perioder med torka och extremväder blir ännu vanligare i framtiden.

För att säkra vattenhushållningen och ge bättre tillgång till dricksvatten delar Havs- och vattenmyndigheten, (Hav) i år ut 58 miljoner kronor till länsstyrelserna, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Störst är problemen med torkan i Gotland, Blekinge, Skåne och Kalmar län, vilka får mellan 6,4 och 3,3 miljoner kronor i stöd.

I år är andra gången som länsstyrelserna får statligt stöd för att trygga dricksvattnet. Förra året delade Hav ut 45 miljoner kronor.

Stötta miljöprojekt

Pengarna ska gå till att stötta lokala miljöprojekt och såväl kommuner som kommunala och privata företag kan ansöka om pengarna från länsstyrelserna.

– Projekt som fått stöd omfattar allt från att förbättra övervakning av grundvattennivåer och åtgärder för att minska läckage från ledningsnät till att rena och återvinna avloppsvatten och skapa nya vattentäkter och vattenskyddsområden, säger Margareta Lundin Unger, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Så mycket får Smålandslänen

Jönköping   2 823 400

Kalmar        4 021 854

Kronoberg  2 166 700

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.