Seby läge på Öland. Bilden är tagen i maj 2018 innan torkan slog till. Foto: TT

Torkan slår hårt mot världsarvets produktion

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår världsarvsveckan i södra Ölands odlingslandskap. Liksom förra året vill man bland annat visa den öländska matproduktionen, och under torsdagen har man också haft ett extrainsatt möte angående torkan.

Med ett myller av olika aktiviteter vill man under världsarvsveckan visa besökare det som räknas som en av världens mest unika platser. Precis som förra året satsar man på mat inom världsarvet och vill då belysa den öländska matproduktionen. Man är dock bekymrad över att årets torka kommer att slå väldigt hårt mot både djur och grödor.

– Det kommer att bli en klart minskad skörd i år. Det har också en fördröjd effekt, så konsekvenserna av årets torka kan vi få uppleva flera år i efterhand, säger Roger Gustavsson, kommungruppsordförande för LRF i Mörbylånga kommun.

Torkan i småland 2018
Roger Gustavsson, Lantbrukarnas riksförbund. Foto: Johannes Widergren/SVT

Extrainsatt programpunkt om torkan

På grund av den extrema situationen som råder har man i år valt att bjuda in besökare till en extrainsatt programpunkt där representanter för Länstyrelsen i Kalmar och Lantbrukarnas riksförbund tillsammans med lokala matproducenter kommer att berätta om torkans konsekvenser och diskutera möjliga åtgärder.

– Kontentan blir att uppmana konsumenter att handla inhemska livsmedel, i huvudsak kött, för att hjälpa lantbruket så mycket som det går, säger Roger Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet