Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Christine Pettersson vattnar de torra landen på kolonilotten i Kalmar. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Torrt i markerna redan nu – ”Skulle krävas ihållande regn i flera veckor”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har det bara kommit 75 procent av den normala nederbörd som brukar falla över Kalmar och Kronobergs län. Sedan mars har det i princip inte regnat något alls. I koloniområdet i Berga i Kalmar är det torrt i odlingarna.

– Det har inte regnat på länge. Men som tur är så är det dagg på morgnarna vilket gör att växterna får lite fuktighet, säger Ann-Christine Pettersson som går och vattnar på sin kolonilott.

Enligt SMHI har det hittills i år regnat och snöat ovanligt lite. Bara 75 procent av normal nederbörd har fallit över Kalmar och Kronobergs län de första fem månaderna.

– Från mars och framåt har det i princip inte kommit någon nederbörd alls. För att komma upp i normala nivåer skulle det krävas ihållande regn i flera veckor, säger Sandra Fyrstedt, meteorolog på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet