Manja Wallman och Eva-Maria Helgesson bor i Triabo utanför Virserum. De har länge arbetat med för att få Trafikverlet att förbättra trafikmiljön vid deras busshållplats. Foto: SVT

De tvingas gå i tung trafik för att ta sig till bussen – Trafikverket vill inte bygga om

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt trafikerade riksväg 23 mot Virserum passerar det lilla samhället Triabo i Kalmar län. Här har de boende länge jobbat för att det ska bli säkrare att ta sig till busshållplatsen – men eftersom det är för få resande från just Triabo vill inte Trafikverket bygga någon ny gångväg.

På landsbygden  är det vanligt med busshållplatser som ligger i direkt anslutning till en hårt trafikerad väg, och där de resande måste gå på vägen för att ta sig till hållplatsen. Det gäller för det lilla samhället Triabo utanför Virserum i Kalmar län, där busshållplatsen ligger nära riksväg 23.

Mörkt och farligt

För att ta sig till bussen tvingas byborna gå i vägrenen somtidigt som pendlare och lastbilar susar förbi precis intill. Eva-Maria Helgesson bor i Triabo och har kontaktat Trafikverket gällande deras väg.

– Vi behöver en säker passage till hållplatsen som ligger vid väg 23, tvåhundra meter söderut. Vägen till busshållplatsen har ingen belysning och man måste gå vid vägkanten. Vi vill att hållplatsen flyttas närmare byn säger Eva-Maria.

Många liknande hållplatser

Vid Trafikverket i Kalmar känner man väl till problemet med dessa busshållplatser som ligger farligt nära trafikerade vägar. Malin Davou vid Trafikverket i Kalmar håller med om att trafiksituationen runt hållplatsen i Triabo inte är bra.

– Vi pratar med de boende i Triabo om möjligheterna att anlägga en gångväg till hållplatsen, men det är dyrare att anlägga en gångväg till hållplatsen än vad det är att flytta den. Så det är därför vi inte kommer att bygga en gångväg säger Malin Davou.

Eva-Maria är rädd varje gång hon måste gå vid vägen för att komma fram till busshållplatsen och hon tror att det bara är en tidsfråga innan något inträffar här.

– Det har inte inträffat någon olycka här. Men vi ska väl inte behöva vänta tills någon blir skadad här, säger Eva-Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.