Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ända sedan Tjustbanan anlades har man haft problem med översvämningar av spåren i Uknadalen, säger Jonas Bruce på Trafikverket. Hör hur senaste planen för att lösa problemen på sträckan ser ut – i klippet. Foto: SVT/Privat

Trafikverkets plan: Höja järnvägen norr om Västervik

Publicerad

I en månad har tågtrafiken på Tjustbanan mellan Västervik och Linköping stått stilla på grund av översvämningar. Men i höst planerar Trafikverket för en höjning av järnvägen i översvämningsdrabbade Uknadalen för att minska problemen med vattentäckta spår.

Det handlar om en investering på sex miljoner kronor som legat planerad sedan en tid tillbaka. Planen är att höja järnvägsbanken något med lättare material, så kallad lättfyllning, för att minska risken för sättningar i marken.

”Små justeringar”

– Det är en väldigt svag och vattensjuk mark i området, så man kan inte bygga en jättehög järnvägsbank för då blir belastningen på marken för hård, så här får man göra små justeringar, säger Jonas Bruce, enhetschef för underhåll på Trafikverket region sydöst.

Även tidigare har man gjort åtgärder i området, men förutsättningarna är svåra att jobba med.

Ingen quick-fix

Och det är inte säkert att höjningen av järnvägsbanken blir den quick-fix som resenärerna på Tjustbanan hoppas på.

– Troligen är det inte tillräckligt för att klara de riktigt höga flödena. Men vi räknar med att perioderna när det påverkar trafiken kommer att bli kortare, säger Jonas Bruce.

Hör mer om den planerade investeringen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.