Trygghetslarm slås ut

Uppdaterad
Publicerad

Elva småländska kommuner befinner sig just nu i ett teknikskifte när de går över från analoga till digitala trygghetslarm och det skapar otrygghet.

De digitala larmen ska öka säkerheten men när båda larmtyperna används i samma system har det uppstått problem med larm som slås ut och som aldrig når larmcentralen.

I en enkätundersökning som SVT har skickat ut till tjugo småländska kommuner uppger fem av de sexton som deltagit att de har stött på problem med larmen i övergången. Däribland Växjö kommun.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Det här är ett omfattande teknikskifte som vi nu är i slutfasen av. Vi har haft problem med larmcentraler som inte har kunnat ta emot larmen och det är självklart allvarligt. Ett trygghetslarm måste kunna ge skäl åt namnet, säger Pär Kindstrand, larmsamordnare på Växjö kommun.

Man blev liggande på golvet

Och de står inte ensamma. I september förra året ramlade en man i sin seniorlägenhet i Kalmar och blev liggandes på golvet. Hans analoga trygghetslarm fick ingen kontakt med larmcentralen och han fick därför inte någon hjälp för ens hans son besökte lägenheten och hittade honom på golvet.

Enligt en avvikelserapport hade trygghetslarmet missat flera larmtester utan att det upptäckts av larmcentralen.

– Vi vet inte hur länge han blev liggandes, men det kan ha varit längre än en dag. Sonen uppgav att hans pappa inte hade tagit sin medicin på två dagar, säger Thomas Johansson på Kalmar kommun, som anmälde händelsen till inspektionen för vård och omsorg.

Befann sig i övergångsprocessen

Orsaken till larmbortfallet är fortfarande okänt. Men klart är att Kalmar kommun var en av kommunerna som befann sig mitt i övergången från analoga till digitala trygghetslarm. I sin Lex Sarah-anmälan skriver de att felet troligtvis berodde på en uppgradering av systemet.

Några dagar efter fallet avled mannen på sjukhus. Men kopplingen mellan den sena hjälpen och dödsorsaken är oklar.

IVO beslutade att lägga ner fallet då Kalmar kommun sagt att de skulle se över sina rutiner och byta larmoperatör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet