Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt statistik från svenska padelförbundet ökade antalet padelbanor i landet från 1600 stycken år 2020 till 3500 stycken år 2021. I klippet hör du Ulrika Ringström, verksamhetschef i Kalmar för RF-SISU Småland, resonera kring padelklubbarnas framtid. Foto: Anders Wiklund/TT/Privat

Efter padelboomen – tufft för många klubbar under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Under fjolåret rådde en padelboom och intresset för sporten var stort. Antalet padelbanor mer än fördubblades under pandemin enligt svenska padelförbundet. Men nu vittnar flera verksamheter om att konkurrensen blir allt tuffare samtidigt som efterfrågan under sommaren har minskat.

Flera av padelverksamheterna i Kalmar län som SVT talat med har haft det tufft i sommar. Konkurrensen har hårdnat samtidigt som efterfrågan på padelspel minskat. En kombination som kan bli olycklig för föreningar och företag som satsat stort på sina verksamheter.

– De som var först på banan här har nog tjänat mycket pengar, säger Ulrika Ringström, verksamhetschef i Kalmar för riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation (RF SISU).

Ställa om till båtförvaring

Som SVT tidigare rapporterat har flera verksamheter i landet tvingats stänga på grund av minskad efterfrågan. Bland annat en padelanläggning utmed E4:an i Jönköpings län.

– Jag tror att flera hallar tvingas ställa om. Det finns exempel på företag som byggt en ny padelhall, men som tagit höjd för om verksamheten inte skulle gå runt. Då kan verksamheten ställas om till exempelvis förvaring av båtar, säger Ulrika Ringström.

Vill se fler ungdomar

En förening som SVT har besökt i Oskarshamn lägger stort hopp i att försöka få fler ungdomar att spela padel. Något som även Ulrika Ringström menar kommer vara viktigt för framtiden.

– Det är en överlevnadsfråga för padeln som idrott, den behöver en tillväxt underifrån. De som spelar padel i dag är lite äldre, säger hon.

Nedgång under sommaren

Ulrika Ringström hoppas dock på att fler ska återvända till träningsformen och att efterfrågan ska öka något framåt hösten.

– Det är ett stort intresse men det kommer förmodligen att plana ut. Sen kommer det nog att öka lite under hösten. Men det kanske inte kommer bli samma boom som vi haft tidigare två åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer