Robert Loeffel på huk bland polisens stora beslag av cannabisplantor i Agunnaryd 2008. Foto: Hans Runesson

Turist skulle hämta sin cykel – hittade storskalig cannabisodling

Publicerad

Det var när en turist skulle hämta sin gamla cykel i en fastighet i Skruv som knarkodlingen avslöjades. Istället för att hitta sin cykel klev han rakt in i havet av cannabisplantor.

Det var den 19 september i år som en tidigare ägaren till en fastighet i Skruv i Lessebo kommun kom på oväntat besök hos cannabisodlarna.

– Han var på genomresa och kom på att han hade kvar sin cykel i fastigheten som han ägt och sålt för några år sedan. Han ville se om den fanns kvar och chansade på att öppna dörren. Då klev han rakt in i cannabisodlingen och överaskade trädgårdsmästarna som blev skrämda och flydde från platsen, säger Robert Loeffel som är polisens presstalesperson.

Storskalig produktion

Därefter ringde mannen polisen som skickade en patrull till platsen. Men gärningsmännen hann fly och inga personer greps. Polisen skördade därefter cannabisodlingen och tog mängder med utrustning i beslag.

– Det rör sig om grovt narkotikabrott, själva plantorna överstiger med råge fem kilo, men jag vill inte ge mer detaljer om hur mycket det rör sig om, säger Robert Loeffel.

Två män anhölls

I måndags genomförde polisen en så kallad gryningsräd i Växjö där två män greps och anhölls misstänkta för grovt narkotikabrott. De släpptes under onsdagen men brottsmisstankarna kvarstår.

– Utredarna har kunnat härleda spår ner mot Skåne som kan kopplas till den omfattande cannabisodlingen i Skruv, säger Robert Loeffel.

”Cannabishus”

Nu uppmanar polisen att folk ska vara extra uppmärksamma kring hus eller fastigheter som stått tomma under en längre tid men som det plötsligt uppstår aktiviteter kring under hela dygnet med ökad trafik av både bilar och personer.

– Vi utesluter inte att det finns fler fastigheter som används som täckmantel för att driva upp större odlingar av cannabis, vi kallar dessa för cannabishus, säger Robert Loeffel.

Men hur gick det för turisten, hittade han sin gamla cykel?

– Det förtäljer inte utredningen, jag tror att han blev ganska chockad av händelsen och glömde bort cykeln, säger Robert Loeffel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer