Tingsrätten i Kalmar Foto: SVT

Dom i omfattande narkotikamål: Två döms till långa fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kom domen mot de åtta männen som åtalats misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott. Tre av männen döms till fängelsestraff.

Två män döms av Kalmar tingsrätt till långa fängelsestraff eftersom de anses haft en ledande roll i kokainhärvan. En man från Blekinge döms till 6 års fängelse och en man från Kalmar län döms till 5 år och 4 månaders fängelse grovt narkotikabrott.

Även en tredje man, från Blekinge, döms till 1 år och 6 månaders fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott. En av de åtta männen frias. De övriga döms till villkorlig dom och skyddstillsyn.

Oklart om dom överklagas

Samuel Ålöw är advokat för huvudmannen från Kalmar.

– Min samlade uppfattning är att vi nu får analysera domen och se vad tingsrätten tyckt och tänkt. Jag kan konstatera att man inte har accepterat åklagarens påståenden fullt ut, säger han.

Tänker ni överklaga domen?

– Jag kan inte kommentera det. Vi har inte hunnit analysera domen tillräckligt för att se om den ska överklagas eller inte.

Samuel Ålöw säger att straffet på 5 år och 4 månader inte kom som någon överraskning.

– Vi visste att han skulle få fängelse i och med att han erkänt grovt narkotikabrott.

Stort tillslag

Det var i mitten av april som knarkhärvan avslöjades när polisen slog till mot misstänkta narkotikaförsäljare i både Kalmar och Karlskrona. Narkotikahärvan är den största som avslöjats på många år av polisen i Kalmar.

Olika former av narkotika

Totalt åtalades åtta män mellan 19 och 30 år, misstänkta för att ha köpt, förvarat och ha sålt vidare främst kokain och cannabis, men även annan narkotika som ecstasy och anfetamin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stor kokainrättegång i Kalmar

Mer i ämnet