”Det ekonomiska behovet har varit stort hos privata kulturarrangörer”, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin. Foto: Jan-Eric Lundberg / SVT

Tyrolen får mer än 900 000 kronor i krisstöd

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Kulturrådet fördelat sina stödinsatser till kulturverksamheter som förlorat intäkter som en följd av coronapandemin. Tyrolen beviljas mest stöd i Småland – ett belopp på 952 100 kronor.

Regeringen och samarbetspartierna meddelade i mars att kulturen skulle tilldelas 500 miljoner kronor i krisstöd. Kulturrådet fick ansvar att fördela 370 miljoner av den summan.

Pengarna riktar sig till kulturarbetare och diverse verksamheter – exempelvis musikgrupper, teaterensembler och föreningar – som förlorat intäkter till följd av begränsningen av offentliga sammankomster med anledning av coronapandemin.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi kan se att det ekonomiska behovet är stort hos privata kulturarrangörer som vanligtvis inte får offentligt stöd, utan är beroende av publikintäkter, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet.

Tyrolen beviljas mest

Under måndagen och tisdagen kom besluten. I Småland är det nöjesparken Tyrolen i Blädinge som beviljas mest stöd. Totalt 952 100 kronor.

Näst mest kulturstöd i Småland beviljas Vibes Nzuri AB, som bland annat driver nattklubben Palladium i Västervik – ett belopp på 530 300 kronor. 407 100 kronor tilldelas trean på Smålandslistan – Wibrovski and Partner.

”Har tagit hänsyn”

Alla ansökningar som skickats till Kulturrådet om att få ta del av kulturstödet motsvarar sammantaget 763 miljoner kronor. Det är en summa som är mer än dubbelt så stor som de 370 miljoner som finns att fördela.

Hälften av de beviljade medlen går till musikområdet och en fjärdedel till scenkonst. Resterande medel går till aktörer inom bild- och formområdet, museer, utställningsverksamhet, litteratur- och läsandeverksamhet samt konstområdesövergripande arrangörer och aktörer.

– Vi har tagit hänsyn till behovet av ekonomiskt stöd och att medlen går till en mångfald av kulturella uttryck i hela landet, säger Kajsa Ravin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet