Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inte säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängningar av skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället även om skolbarn var smittade.”, skriver Folkhälsomyndigheten. Foto: JESSICA GOW/TT

Nästan alla de ukrainska barnen tillbaka i Borgholms skola

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av de ukrainska barnen som under våren kom till Borgholm som krigsflyktingar är tillbaka på Viktoriaskolan. Några av dem fortsätter i förberedelseklasser. En del har gått vidare till vanliga klasser på skolan.

Som mest var var det 28 elever i Borgholm från Ukraina som gick i skola. Vid skolstarten under måndagen fanns 11 barn på plats på Viktoriaskolan som tar emot elever från förskoleklasser upp till årskurs 5.

– Nån har åkt till Polen och någon har åkt tillbaka till Ukraina. Fem är på högstadiet och sju går på gymnasiet, säger Gunilla Gottfridsson, lärare i förberedelseklassen på Viktoriaskolan.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Slussas in i svenska klasser

Tanken är nu att de som går i förberedelseklassen under fyra veckor successivt skall slussas in de svenska klasserna.

– Vi börjar med dem som är lite större som kommer att vara med på vissa lektioner i vanliga klasser. Sen får vi se, vi vet ju inte exakt hur det blir.

Verkar barnen trivas här?

– Det känns så. Jag fick många kramar här i morse när de kom tillbaka, säger Gunilla Gottfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet