Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Lyudmyla Mysko Malyarenko övervakar när maken Yuriy Mysko skär ut pusselbitarna till monumentet. Drömmen är att det en dag ska sättas upp i Butja. Foto: Olof Peterson/SVT

I verkstaden utanför Nybro skapas monument till Butja

Uppdaterad
Publicerad

När skulptören Lyudmyla Mysko Malyarenko flydde Ukraina förändrades också hennes konst. Nu tillverkar hon ett järnmonument över offren för massakern i Butja – i småländska Örsjö.

– Vi känner en stor smärta och min familj bor i Butja. Jag måste göra den här typen av konst, säger Lyudmyla Mysko Malyarenko, som är en internationellt erkänd skulptör.

Det var ett par månader sedan som Nybrokonstnären Ian Newbery såg ett verk i lera som hon lagt upp på sociala medier och blev berörd. Det visar kroppar i pusselbitar som formar namnet på byn som alla i dag förknippar med massakern av civila.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Det vore fint att göra konstverket stort och i järn, tyckte Ian Newberry.

– Omöjligt, svarade Lyudmyla Mysko Malyarenko.

Men det var det inte.

Med hjälp av sponsorer – både privatpersoner och lokala företag – har Lyudmyla Mysko Malyarenko och hennes make Yuriy Mysko nu kommit från Holland till Ian Newberys verkstad i Örsjö för att arbeta.

Se monumentet växa fram och hur slutresultatet ska bli i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet