Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör sjuksköterskan Ann Sjöström berätta mer om TBE och vaccineringen. Foto: Fanny Asplund/SVT

Högsäsong för TBE-vaccinering – så undviker du vaccinkrock

Uppdaterad
Publicerad

Covidvaccinationens fjärde fas har dragit igång – samtidigt är det vaccinationssäsong för de som vill ta spruta mot TBE. Det går att ta båda vaccinen i sommar, men det måste hinna gå sju dagar mellan sprutorna.

– Anledningen till det är att man vill observera olika biverkningar mellan vaccinen, säger Ann Sjöström, sjuksköterska och jobbar på sjukvårdsföretaget Doktor.se som vaccinerar mot TBE i Borgholm på Öland.

Det ska inte finnas någon risk att vaccinera sig mot de båda virusen samtidigt, men det är viktigt att säkerhetsställa biverkningarna hos covidvaccinet, säger Fredrik Lind som är verksamhetschef på företaget.

– När det kommer ett nytt vaccin vill man ju gärna vet om det finns några biverkningar som går att knyta till det. Men man tror sig veta att det inte finns något problem med att ta fler vaccin samtidigt. De ska inte krocka med varandra.

”Ordet vaccin har fått en annan innebörd”

Antalet TBE-fall i Kalmar och Kronobergs län har historiskt sett varit låga, fastän de har ökat något. Förra året rörde det sig om tre konstaterade fall i Kalmar län, och inget fall i Kronobergs län. Ändå är intresset för att vaccinera sig stort. Fredrik Lind säger att de har märkt en pandemieffekt på TBE-vaccineringen: De som vill vaccinera sig hos dem har ökat under pandemin. 

– Ordet vaccin har fått en annan innebörd, man förstår att det är viktigt att skydda sig, säger han.

Han tror också att pandemieffekten kommer synas på resevaccineringen.

–  Man kanske tänker att ”jag ska åka till Hongkong och där är det civiliserat, om inte än mer civiliserat hemma, det är ingen fara”. Men det finns olika sjukdomar på olika ställen i världen. Nu är man kanske mer uppmärksam och kommer nog tänka efter i förväg. 

Hör sjuksköterskan Ann Sjöström berätta mer om TBE-vaccineringen i klippet.

TBE är en virussjukdom som smittas från fästingen till människan. Symptom är bland annat trötthet, feber, huvudvärk och muskelvärk. Sjukdomen kan orsaka hjärninflammation hos vissa personer. Man kan bli frisk från TBE men ofta får man sviter från sjukdomen, menar Fredrik Lind.

TBE-vaccinet är välbeprövat och i Sverige ges det ungefär 1,3 miljoner doser totalt per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet