Ungdomar motsätter sig skadeståndskrav för skolbrand

Uppdaterad
Publicerad
Samtliga fem ungdomar som orsakade branden på Sandsbro skola i Växjö bestrider nu skadeståndskravet på 30 miljoner kronor som skolans försäkringsbolag vill att de betalar.

Branden på Sandsbro skola i Växjö kommun startade 1 januari 2017 efter att två 13-åriga pojkar skjutit fyrverkerier i en ventilationstrumma. Sammanlagt befann sig fem 13-åriga pojkar vid skolan när det började brinna. Branden blev omfattande och kostade försäkringsbolaget Protector omkring 30 miljoner kronor.

Befann sig på fel plats

Enligt en av pojkarnas ombud bestrids skadeståndskravet för att företaget valt att kräva ett solidariskt skadestånd från alla fem, uppger Smålandsposten. Flera av pojkarnas ombud menar också att pojkarna befann sig på fel plats vid fel tidpunkt och det är omöjligt att de kunde ha insett risken med beteendet att stoppa ner fyrverkerier i ventilationstrumman.

Den pågående tvisten togs till Växjö tingsrätt i början av året sedan pojkarnas hemförsäkringsbolag vägrat betala Protector ersättning efter branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbranden i Sandsbro

Mer i ämnet