Larsgunnar Nilsson, Jan Olsson och Magnus Kasselstrand på Tjust fågelklubb spanar efter en rovfågel. Foto: SVT/ClaryKroon

Uppsving för fågelintresse efter tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för fåglar har ökat och det är något som de märkt av på Tjust fågelklubb i Västerviks kommun. Nu i oktober fick de starta en nybörjarkurs, vilket de inte hade tänkt, och den är redan fulltecknad med 20 deltagare.

– Det är så många vi kan ta in för vi har 20 platser i lokalen, berättar Larsgunnar Nilsson på Tjust fågelklubb.

Ringmärker fåglar

När SVT Nyheter Småland besöker Tjust fågelklubb håller de på att ringmärka flyttfåglar på Uknö utanför Loftahammar. Målarten som man vill kartlägga här är Skäggmesen, men under förmiddagen fastnar även flera andra arter i nätet som blåmes, hämpling, gransångare och den ovanliga tajgasångaren.

Fågelintresset ökar

TV: Sångaren som fick ringmärkarna att kvittra av glädje

Att det nu har blivit lite av en boom tror de på Tjust fågelklubb kan förklaras med tv-programmet ”Det stora fågeläventyret” som sändes på SVT i början av året.

– Dyker det upp en populariserad tävlingsvariant där fåglarna står i centrum så skapas det ett stort intresse, säger Magnus Kasselstrand på Tjust fågelklubb.

TV: Se hela inslaget

Premiäravsnittet av ”Det stora fågeläventyret” lockade över en miljon tittare och i snitt hade programmet nästan 900 000 tittare. Jan Olsson började med fågelskådning i maj i år och han tror också att tv-programmet har påverkat intresset.

– Jag tror att det är en del i den positiva trenden att titta på fåglar. Programmet visade att alla har fåglar i närområdet, även mitt inne i centrum finns det mycket fåglar, säger han.

Inte fler föreningsmedlemmar

Även på BirdLife Sverige, Sveriges Ornitologiska Förening har det märkts av ett ökat fågelintresse efter tv-programmet, även om de inte fått fler medlemmar. 

– Vi har sett ett ökat fågelintresse hos den breda allmänheten. I till exempel Facebookgruppen ”Fåglar in på knuten”  har det varit en enorm stegring av medlemsansökningar. Vi vet också att det har sålts mycket optik till kikare. Vi har däremot inte märkt någon på medlemstillströmningen i föreningarna, säger Niklas Aronsson, presskontakter på BirdLife Sverige och redaktör Vår Fågelvärld.

Niklas Aronsson deltog också själv i Det stora fågeläventyret som fågelexpert och tävlade med sångerskan Vanessa Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelintresset ökar

Mer i ämnet