Foto: SVT

Uppvidinge har stort underskott – stora nedskärningar att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge kommun har stora underskott och under en pressträff på onsdagen presenterade kommunenledningen förslag på omfattande nedskärningar för att få ordning på ekonomin.

I juni förra året fick kommunchefen uppdraget att senast i april 2019 föreslå kostnadssänkande åtgärder på 8 miljoner kronor för 2020 och ytterligare 12 miljoner kronor för 2021.

Behöver sparas mer

På den pressträff som hölls under onsdagen föreslogs bland annat nedskärningar i skolan och inom äldrevården. Men kommunchef Lars Engqvist menar att besparingar på de 20 miljoner som föreslagits inte skulle räcka.

– Ska man klara balansen genom att sänka kostnader måste man sänka dem med 30 miljoner, inte 20. Så ser kommunens ekonomi ut, säger Lars Engqvist till P4 Kronoberg.

I väntan på beslut

Den 25 juni beslutar kommunfullmäktige om budgetramarna för kommande år, det vill säga hur mycket pengar som fördelas till respektive nämnd. I november beslutar kommunfullmäktige om hela budgeten för kommande år.

– Politikerna ska göra prioriteringar och ange vilka kostnadsminskningar de vill gå vidare med och utreda ytterligare. Jag hoppas att vi på så sätt får en seriös diskussion om hur vi ska komma tillrätta med kommunens ekonomi, skriver kommunchef Lars Engqvist i ett pressmeddelande.

Här kan du se kommunledningens hela förslag på besparingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer