Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar specialistsjuksköterskorna Eirini Aspegren och Sofie Gustafsson om projektet om ofrivillig ensamhet där omkring 100 enkätsvar redan har kommit in. Foto: SVT/Clary Kroon

Uppvidinge ska kartlägga ofrivillig ensamhet: ”Kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge kommun har startat ett projekt för att kartlägga hur den ofrivilliga ensamheten ser ut i kommunen. Fram till sista november går det att fylla i en enkät och genom svaren hoppas kommunen på att sätta in olika åtgärder för att förebygga ensamhet.

– Vi vill jobba mer förebyggande och se till det som gör att man mår bra, istället för att hamna i vården och behöva botas, säger Birthe Björkenstock Nilsson, hälso- och sjukvårdschef på Uppvidinge kommun. 

Kan leda till hälsoproblem 

Ofrivillig ensamhet kan bero på att man till exempel mist sin livskamrat, att man hamnat på en plats där man inte känner någon eller att det varit svårt att ta upp kontakter igen efter pandemin. 

Specialistsjuksköterskorna Sofie Gustafsson och Eirini Aspegren jobbar med projektet och de ser att ofrivillig ensamhet kan leda till ohälsa för kommuninvånarna. 

– Det kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa. Depressioner kan öka, men även om man till exempel har smärtproblematik, så kan den också öka, säger Sofie Gustafsson. 

Hoppas att enkäten ska ge svar 

Det finns redan olika aktiviteter för äldre på flera av kommunens orter, men ändå finns en ofrivillig ensamhet, men kanske kan enkäten visa att det är något helt annat som behövs. 

– Istället för att vi ska starta en ny träffpunkt, som det kanske inte finns behov av, så börjar vi i rätt ände. Genom enkäten frågar vi först och kanske visar det sig att invånarna har behov av något som vi inte har tänkt på, säger Eirini Aspegren. 

Statsbidrag finansierar projektet 

Regeringen har beslutat att satsa 300 miljoner kronor i årets budget för att motverka ofrivillig ensamhet, eftersom de ser det som ett samhällsproblem. Uppvidinge kommun har sökt bidrag och fått 340 000 kronor som i första hand ska användas till personalresurser. 

Enkäten går att fylla i på kommunens hemsida fram till den 30 november, men finns också på vårdcentraler, bibliotek och mataffärer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.