Ekcylinderbaggen är cirka fem millimeter lång – och har klassats som utdöd i Sverige i 70 år. Foto: Joel Hallqvist/Calluna

Unik upptäckt – utdöd skalbagge hittad i Småland

Uppdaterad
Publicerad

En skalbagge som antagits vara utdöd hittades i somras nära Alsteråns mynning i Pataholm i Mönsterås kommun.

Skalbaggsarten ekcylinderbagge har inte synts till i Sverige på 70 år och var därför klassad som utdöd. Men genom att använda en särskild typ av fällor har den hittats dels i Mönsterås kommun, men även i Blekinge. Inventeringen gjordes av ett miljökonsultföretag på uppdrag av Sveriges lantbruksuniversitet.

– Fynden av arten var mycket överraskande och därför så mycket roligare! konstaterar Joel Hallqvist, en av företaget Callunas insektsexperter som var med i projektet.

Ger sig på ekar

Ekcylinderskalbaggen känns igen på att den brunsvarta kroppen är jämnbred och tydligt cylindrisk. I flera länder är den känd som skadegörare i främst korkekskogar. I Sverige är den känd för att ge sig på ek och i vissa fall bokträd.

Insektsspecialister har letat efter arten i sydöstra delen av landet under det senaste halvseklet.

– Om arten har funnits kvar i landet sedan 50-talet, eller om den har försvunnit en period och återinvandrat på senare tid vet vi inte, säger Joel Hallqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.