Foto: Peter Magnusson/SVT

Utredningen kring branden i Järnforsen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring branden i möbelfabriken i Järnforsen har lagts ned. Polisen kan inte med säkerhet säga om branden var anlagd eller ej.

– Ärendet är nedlagt sedan ett par veckor tillbaka. Det är svårt att säga vad som hänt och någon misstänkt finns inte heller, säger Anders Pernius som lett förundersökningen vid polisen.

Totalförstörde fabriken

Det var på morgonen den 1 maj förra året som en kraftig brand totalförstörde möbelfabriken Järnforsens Stoppmöbler i Hultsfreds kommun. Trots ett stort räddningspådrag gick fabriken inte att rädda och den 70 år gamla verksamheten gick i graven. Men vad som orsakade förödelsen är fortfarande oklart.

Brand möbelfabrik Järnforsen

”Inte fått fram någonting”

– Vi kommer inte längre med de förhör som vi haft och bränder är svårutredda ärenden. Framförallt i fabrikslokaler där det ofta finns mycket material som brinner, säger Anders Pernius.

Men går det att säga om branden var anlagd?

– Det kan vi inte utesluta men vi har fortfarande inte fått fram någonting i förhören och ingen har sett något som kunnat leda oss vidare.

Kan öppna ärendet igen

Uppgifter om brännbara vätskor som funnits på platsen som nu har utretts, har inte heller givit något resultat som kan leda polisen vidare i arbetet.

– Nej inte utifrån det material vi har och i fabriker finns det ofta gott om material som brännbara vätskor. Vi har genomfört de förhör som vi kunnat och lagt ner allt jobb vi haft möjlighet till. Men det är klart att om det framkommer nya uppgifter så kan vi öppna ärendet igen, säger Anders Pernius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand möbelfabrik Järnforsen

Mer i ämnet