Idag finns sjutton barnavårdsärenden som överskridit den lagstadgade utredningstiden på fyra månader. – Jag bedömer vi har en allvarlig situation, säger Jenny Smedberg, socialchef i Älmhults kommun. Foto: SVT/Ricardo Garcia

För långa barnutredningar – ihållande huvudbry för socialtjänsten i Älmhult

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Älmhult har fortsatta problem med för långa utredningstider av barn och unga. Just nu finns sjutton utredningar som överskridit den lagstadgade tiden på fyra månader.

– Det beror på en hög personalomsättning, säger Jenny Smedberg, socialchef i Älmhults kommun.

– Jag bedömer vi har en allvarlig situation, säger Jenny Smedberg, socialchef i Älmhults kommun.

Återkomande problem

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har granskat socialtjänsten i Älmhult sedan 2019 efter att att en socialsekreterare slagit larm om att ärenden lades ner och öppnades i försök att åtgärda eller dölja de långa utredningstiderna, något som även IVO har kunnat konstatera.

2019 upptäcktes 49 utredningar som överskridit den lagstadgade utredningstiden på fyra månader, i juni förra året uppdagades 27 fall.

– Vi har haft perioder där vi haft en stabil organisation och inte haft det här problemet. På senare tid har vi dock haft en för hög personalomsättning och komplicerade ärenden att hantera, säger Jenny Smedberg.

Barn riskerar fara illa

Just nu finns 17 fall som tagit för lång tid att utreda, med risk för allvarliga konsekvenser för barnen.

– Insatserna blir försenade och det är inte bra men vi gör alltid bedömningar i syfte att skydda barnen även om vi har öppna ärenden, säger Jenny Smedberg.

Vi har fått uppgifter om att det är dålig arbetsmiljö som gör att medarbetare lämnar, stämmer det?

– Om du har en arbetsgrupp som är aldrig full tillsatt så blir det större tryck på de andra och det är klart det blir tufft att arbeta som handläggare i en sådan situation. Vi jobbar nu för att ha en stabil arbetsgrupp, säger hon.

IVO har nyligen haft ett uppföljningsmöte med socialtjänsten och en ny granskningsrapport väntas komma inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.