Biträdande smittskyddsläkare Arne Runehagen säger att det kan vara slumpen som gjort att socioekonomiskt utsatta områden i Kronoberg klarat sig lika bra som andra områden under den första coronavågen. Foto: Tomas Nyström/SVT

Utsatta områden inte mer coronadrabbade än andra i Kronoberg

Publicerad

Efter att socioekonomiskt utsatta områden i Stockholm drabbats extra hårt av coronaviruset varnade många för att samma sak kunde ske i liknande områden i resten av landet också. Nu när smittofallen och dödstalen minskar – och den första coronavågen är över kan region Kronoberg konstatera att socioekonomiskt utsatta områden inte drabbats hårdare än andra områden inom länet.

Socioekonomiskt utsatta områden i bland annat Stockholm och Göteborg har drabbats särskilt hårt av coronaviruset. I stadsdelen Rinkeby-Kista, som ligger i norra Stockholm i Järvaområdet, har 16 människor avlidit per 10 000 invånare.

Det är betydligt högre än för hela Stockholmsregionen och en av de högsta siffrorna i landet. Redan i mars rapporterade SVT om att utrikesfödda svenskar var överrepresenterade bland avlidna och smittade.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Har inte drabbats hårdare

Farhågor fanns att även utsatta områden i andra delar av landet skulle drabbas lika hårt som de i Järvaområdet. För att förhindra detta ordnade region Kronoberg bland annat riktade informationskampanjer så att människor skulle kunna få svar på sina coronarelaterade frågor.

Nu när den första coronavågen lagt sig och endast enstaka bekräftade smittofall rapporteras av region Kronoberg kan man konstatera att socioekonomiskt utsatta områden – som exempelvis Araby i Växjö – inte har drabbats hårdare än andra områden i länet.

”Kan vara slumpen”

Biträdande smittskyddsläkare Arne Runehagen utesluter inte att det är informationssatsningarna som gett resultat.

– Det verkar som att informationen har nått fram. Men det är alltid svårt att säga vad som är vad. Mycket kan vara slumpen – om man inte får in smittan i ett område så får man ingen större smittspridning heller, säger han.

I klippet ovan berättar Arne Runehagen om coronaviruset i socioekonomiskt utsatta områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet