Foto: Privat

Missing People firar sex år i Kronoberg – fortsätter växa

Publicerad

Intresset växer för att vara en del av organisationen Missing People som hjälper polis och anhöriga att hitta försvunna personer. Annica Kling var med och startade upp den lokala gruppen i Kronobergs län för sex år sedan. ”Jag hade ju aldrig tänkt att det skulle bli stort och så mycket”, säger hon.

Under tisdagskvällen bjöds allmänhet och intresserade in till öppet hus till det nya kontoret i Älmhult. Här besvarades frågor om organisationen och vad det innebär att vara engagerad.

– Vi är väl 12 stycken i insatsgruppen och har 8-10 hundar samt ett tiotal hästar som vi kan utgå ifrån. Dessutom är det runt 60 stycken som är intresserade av att hjälpa till när det behövs, berättar Annica Kling som är verksamhetsledare i Kronobergs Län.

Missing People är en ideell organisation som grundades i Göteborg 2012 och samma år öppnades det upp för lokala grupper. Annica Kling var en av de som skrev upp sig på en lista för personer som var intresserade av att engagera sig.

–Jag hade ju aldrig tänkt att det skulle bli stort och så mycket. Men man har växt med organisation, säger Annica Kling.

Idag finns det grupper i hela Sverige och om det finns möjlighet så hjälps man åt över regiongränserna.

Många vill hjälpa till

Annica Kling berättar att det finns ett stort intresse att stötta anhöriga och polis i att hitta försvunna människor.

– Vi får alltid den hjälpen vi behöver, folk vill gärna hjälpa till på ett eller annat sätt, säger Annica Kling.

Redo när det händer

I nuläget är det få eftersöksinsatser i Kronoberg. Det rör sig om ett par ärenden per år. Men de engagerade håller sig uppdaterade med utbildningar inom Hjärt och lungräddning, psykologisk första hjälpen och om hur det går till med en sökinsats.

– Vem som helst kan drabbas och då vill man ha all hjälp man kan få. Vi slutar inte leta förrän din pappa är hittad. Vi ger inte upp. Vi letar till vi hittar den vi söker.

Missing People

• Startade 2012 i Göteborg

• Finns från söder till norr med 23 insatsgrupper för att täcka hela landet

• Drivs med ideella insatser där de engagerade tränas i sådant som psykologisk första hjälpen, mediautbildning och HLR under ett par dagar för att klara ett uppdrag

• Får uppdrag genom och i samarbete med polis samt anhöriga

• Behöver en polisanmälan för att kunna agera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.