En vaccinationscentral på hotellet i Borgholm, ska avlasta vårdcentralerna när turisterna kommer. Foto: TT, Wikipedia

Turister ska få vaccinspruta på hotellet – men oklart hur långt doserna räcker

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka öppnar en ny vaccinationscentral i Borgholm, som ska inrymmas i Strand hotell. Centralen ska avlasta vården när turisterna kommer, men det är oklart om vaccindoserna räcker till.

Enligt regionen har ska den nya vaccinationscentralen avlasta hälsocentralerna i Borgholm och Löttorp under sommarmånaderna, när turisterna som strömmar till ön kan göra anspråk på en vaccinspruta.

Redan i dag gick det att boka 300 tider under nästa vecka och fler tider kommer läggas ut när fler vaccinleveranser blir bekräftade, enligt regionen.

Doserna begränsar

Enligt upphandlingen ska den nya vaccinationscentralen ge 4000 doser närmsta halvåret, men hur stor kapaciteten verkligen blir är oklart. Det beror på hur mycket vaccin som fördelas till regionen. I dag fördelas vaccindoser efter befolkning – inte efter turister.

– Det är himla mycket turister där. Vi har en möjlighet att skruva upp och skruva ner vår kapacitet, beroende på hur många doser vi får, säger enligt Erik Lind, medicinskt ansvarig läkare på företaget Idoc som kommer driva vaccinationscentralen, och som även driver nyöppnade vaccinationcentralen i Oskarshamn.

”Får inte fler doser för turister”

Och redan innan öppnandet har vaccincentralen fått skruva ner sin kapacitet och flytta personal till andra delar av landet, eftersom de fått färre vaccindoser än de räknat med.

Frågan om fördelningen av vaccindoser är något som Region Kalmar försökt lyfta tidigare.

– I nuläget får vi inte fler doser för att vi vaccinerar turister, men frågan diskuteras och det kan bli så, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.