I Nybro kommuns annons beskrivs läget i omsorgen som ”kritiskt”. Foto: Privat/TT/Skärmdump

Vädjar om personal till omsorgen – inga förkunskaper krävs

Publicerad

I Nybro är behovet av inhoppare i äldreomsorgen så stort att kommunen går ut brett. Inga förkunskaper krävs nu för att få ett jobb inom äldreomsorgen i kommunen, enligt en annons i sociala medier.

”Du behöver inte ha några förkunskaper, vi erbjuder introduktion och utbildning”, skriver kommunen i sin jobbannons på Facebook.

– Det betyder inte att vem som helst får jobba hos oss. Personlig lämplighet väger väldigt tungt, säger Carina Leijon, omsorgschef i Nybro.

De senaste månaderna har korttidsfrånvaron inom omsorgen i Nybro legat på omkring 15 procent, väsentligt högre än normalt. Dessutom planerar kommunen för öppning av en särskild covidenhet för äldre, och behöver omplacera rutinerad omsorgspersonal dit.

”Är i en kris”

I jobbannonsen står det att läget inom omsorgen i Nybro är ”kritiskt” och att personal behövs för att kunna hoppa in på kort varsel.

– Vi är ju i en kris, men vi har ju personal ändå i det dagliga, men det är ett ständigt pusslande. Så vi vill ha en bank av villiga personer som vill hjälpa till.

Blir det inte ännu tuffare för personalen att ta in helt otränade personer som ska läras upp?

– Det blir inte tuffare än att inte ha någon alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.