Fyra lag deltog i dagens Lejonkamp på Ryssbygymnasiet. Foto: Privat.

Välbalanserade rätter gjorde Växjökockar till segrare

Uppdaterad
Publicerad

För 20 året i rad arrangerades idag kocktävlingen Lejonkampen. Syftet med tävlingen är att framhäva småländskt mathantverk och höja ambitionsnivån på matlagningen. Årets vinnare kom från Kungsmadskolan i Växjö och siktade högt.

I årets tävling deltog totalt fyra lag. Två från Ryssby och två från Växjö och enligt Roger Henriksson från Svenska kockars förening i Småland var tävlingen mycket jämn.

– Men vinnarlaget hade ett bra lagarbete och en bra smakbalans som gjorde att de nådde lite längre fram, säger Roger Henriksson.

Vinnande kompistrio

Laget utgjordes av vännerna Samuel Pettersson, Petter Gustavsson och Zackarias Eller och de hade delat upp arbetet så de hade ansvar för varsin rätt.

– Vi hade tränat väldigt mycket och jag har provlagat min rätt ungefär sju gånger, säger Samuel Pettersson som var ansvarig för försätten.

Innan tävlingen började var laget kaxiga eftersom de kände sig väldigt väl förberedda men under dagen blev det ändå både spännande och annorlunda eftersom de fick jobba med helt ny utrustning och i ett annat kök än det de var vana vid.

– Men det var skitroligt och eftersom vi var bästa vänner sedan tidigare så har samarbetet fungerat jättebra, säger, Samuel Pettersson.

För att fira planerar de tre vännerna att gå ut på krogen och äta något gott.

Vinnarmenyn 2018. Foto: Privat.

Den vinnande menyn:

Förrätt: Dill och timjangravad rödstrimma med pepparrotskräm, tomatchutney samt kantareller, rödbetsblad och sellericrudite.

Huvudrätt: Saftig örtkyckling med korngrynsrisotto på pumpa, grönkål och vitt vin. Samt morot och pumpapurée toppat med morotschips grönkålschips och friterad persilja.

Efterrätt: Fräsch och syrlig päron- och ingefärssorbet. Med karamelliserade päronkuber samt smält choklad med smak av honung och nötter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.