Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sandra Carlsson/SVT

Vänsterpartiet i Vimmerby vill sänka politikernas arvoden

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill sänka politikernas arvoden från dagens 90 procent av en riksdagsledamots arvode till 80 procent. Detta för att minska de ekonomiska klyftorna i samhället, enligt gruppledaren Lars Johansson (V).

Enligt Lars Johansson har politikernas arvoden som baseras på riksdagsarvodet ökat mer än lönerna sedan 90-talet. Han menar också på att en sänkning skulle bespara kommunen miljonbelopp.

– Vi skulle spara 1,5 miljon kronor på det ungefär, säger Lars Johansson (V).

Valet 2022 Småland

Rekrytera fler politiker

Vänsterpartiet hade förslaget uppe redan 2018 där voteringen slutade i en kross på 44 nej. Moderaterna och Socialdemokraterna vill hellre fokusera på att rekrytera fler politiker.

-  Jag tycker man måste titta vad man har för ansvar och vilken arbetsinsats som krävs av en politiker och hur man får fler att engagera sig politiskt så att det blir mer konkurrens om platserna, säger Marie Nicholson (M).

-  Sänkt arvode för politiker är en känslig fråga. Det är inte helt enkelt att få tag på politiker. Sen vi höjde summan i kommunfullmäktige så har jag sett fler politiker på plats och det är värdefullt för alla partier därför att vi behöver demokratin fullt ut, säger Helen Nilsson (S).

Betalar partiskatt

För Vänsterpartiet skulle förslaget inte innebära en förändring rent ekonomiskt, menar Lars Johansson.

– Vi har redan ett system med partiskatt för att visa att vi menar allvar med det här. Så en vänsterpartist tjänar aldrig mer än 29 500 kronor efter skatt, säger Lars Johansson (V).

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet