Polisbyråkrati stänger vapenaffärer

Uppdaterad
Publicerad

Två vapenaffärer i södra Sverige har gått i konkurs. Orsaken är polisens ibland 20 veckor långa handläggningstider av vapenlicenser.

Både Småländska vapen i Ingelstad och Jaktia i Karlskrona har gått i konkurs. Ett sålt vapen kan inte lämnas ut förrän den nye ägaren fått sin licens, vilket innebär att butiken heller inte får betalt för sålda vapen. Och man får ju inte betalt för vapnen förrän den dagen de hämtas.

– Hade det tagit tre veckor hade det inte varit något problem, då hade de likvida medlen funnits i kassan. Nu tar det 20 veckor, då fanns det inga pengar till löner och hyror, säger Benny Lilja, ägare på Småländska vapen.

Handläggningstider olika i landet

Hur långa handläggningstiderna av vapenlicenserna är beror på var i Sverige man ansöker. I Skåne och Blekinge tar det 20 veckor till skillnad från Norrland där man väntar fyra veckor för att sin vapenlicens. 

– Orsaken till detta är att det inte finns tillräckligt med personal. Det är självklart inte acceptabelt att det tar 20 veckor, säger Michaela Eileby, gruppchef, Rättsavdelningen/Förvaltningsrätt 2 Syd.

Polisen har nu fått mer personal och man hoppas att få kortare väntetider till hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer