Läget är fortfarande ansträngt på förlossningen i Växjö. Foto: Christine Olsson/TT

Var nionde kvinna fick föda på annan ort

Uppdaterad
Publicerad

Av 46 födda barn de senaste 7 dagarna föddes 5 i ett annat landsting. Läget på förlossningen i Växjö är fortsatt ansträngt, men arbetet går enligt plan enligt Region Kronoberg.

Sedan den 17 juli till och med torsdagen den 3 augusti har det fötts 108 barn och totalt har femton patienter blivit hänvisade till ett annat landsting.

Det skriver Region Kronberg i en sammanfattande lägesrapport.

Krisen på BB i Växjö

– Läget är tidvis ansträngt men arbetet flyter på bra och enligt plan. Under tisdagsdygnet (1/8) föddes hela 11 barn men trots det behövde vi inte hänvisa någon vidare. Alla gör ett strålande arbete, säger Annika Hull-Laine, centrumchef på kirurgi-kvinno- och barncentrum på Centrallasarettet i Växjö, i ett pressmeddelande.

För blivande föräldrar gäller normala rutiner, det vill säga att ringa förlossningsenheten när det är dags, för att få den hjälp som behövs.

Under hela 2017 har hittills 24 patienter hänvisats till andra förlossningsavdelningar i bland annat Helsingborg, Värnamo och Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet