Gaia Alin. Foto: Privat

Var sjunde ungdom arbetslös

Uppdaterad
Publicerad

Nära var sjunde ungdom i Kalmar- och Kronobergs län är arbetslös, trots insatser från arbetsförmedlingen, kommuner och landsting. Nu startar SVT Nyheter Smålands granskning av ungdomsarbetslösheten, och vi börjar i Växjö där vi har träffat 23-åriga Gaia Alin som var arbetslös i tre månader innan hon fick en praktikplats.

Det var ett sprucket förhållande som ledde till att Gaia Ahlin förlorade både bostaden och jobbet. Tre månader senare fick hon via kontakter en praktikplats i en butik för barnkläder i Växjö. Totalt hann hon söka mer än 80 jobb.

– Det var allt ifrån städare till industri och butiksbiträde, säger hon. Servitris, kallskänka. Truckförare ville jag också testa på men då måste man skaffa sig truckkort.

Ungdomsarbetslösheten i Småland

– Det är jättetufft att vara arbetslös, det förstör hela vardagen.

I både Kalmar och Kronobergs län är ungefär var sjunde ungdom mellan 18-24 år inskriven på arbetsförmedlingen. I den här gruppen ingår både de som helt arbetslösa och de som har deltidstjänst, men gemensamt för dem alla är att de saknar ett heltidsjobb.

Hur stor den här gruppen är i förhållande till befolkningen skiljer sig mellan kommunerna.

Turism hjälper

I Kalmar län har Högsby kommun den högsta andelen ungdomar inskrivna på arbetsförmedlingen, hela 23 procent. Lägst andel är det i kustkommunerna. Enligt arbetsförmedlingen beror det på att det finns många ingångsjobb kopplat till turismen just där.

Gaia Ahlin kan förstå varför så många ungdomar är utan arbete.

– När man är arbetslös så har man inte mycket ordning, det är mycket som är nytt, säger hon. Jag tycker det är jobbigt att se folk som tappar orken efter bara en vecka, för på Framtid Kronoberg så får man jättemycket stöd.

60 procent fick jobb

Framtid Kronoberg är ett samarbete mellan flera kommuner, myndigheter och region Kronoberg för att hjälpa ungdomar ut på arbetsmarknaden. Tanken är att ge ett mer individanpassat stöd till ungdomarna. Det kan handla om kurser, arbetsträning eller hur man skriver ett cv.

Ungefär 60% av ungdomarna som deltar kommer ut på andra sidan eller med ett arbete eller vidareutbildning.

– Det är ett hyfsat gott resultat, även om vi naturligtvis skulle vilja se att ännu fler kom ut i arbete, säger Tina Storbjörk, verksamhetsutvecklare Växjö kommun. Jag tror att vi behöver förbättra matchningen så att behoven som företagen har och kompetensen bland de arbetssökande passar ihop bättre.

För Gaia Ahlin är siktet nu inställt på en fast anställning, för det var en stor lättnad när hon fick nånting att göra om dagarna.

– Det kändes skönt att få göra något annat än att gå på kurser och föredrag, och komma tillbaka till något som liknar en vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsarbetslösheten i Småland

Mer i ämnet