Vårdcentralen i Ryd stänger tillfälligt efter att personal fått symptom på jobbet. Troligtvis beror det på dåligt inomhusklimat. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vårdcentralen i Ryd stänger – personalen mår dåligt av luften

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på vårdcentralen i Ryd fick plötsligt irriterade ögon och utslag på huden. Nu stängs vårdcentralen tillfälligt och patienterna får åka till Tingsryd istället.

– Vi tar det här på största allvar, säger Hanna Svensson, verksamhetschef.

Det blev snabba ryck när flera i personalen började må dåligt när de kom tillbaka till jobbet efter helgen. Då togs ett beslut om att stänga vårdcentralen tillfälligt.

– Vi kände att vi kan inte vara kvar här, vi måste göra det här för personalens bästa, säger Hanna Svensson.

Troligtvis beror det på att inomhusklimatet är för dåligt i lokalerna.

– Det är en äldre byggnad och vi har känt sedan i höstas att luften inte var bra.

Skulle inte vara hälsovådligt

En undersökning gjordes och då upptäcktes det att det fanns fukt i bottenplattan och att det fanns förhöjda värden av kemikalier som utsöndras från lim- och plastmattor.

– Men det bedömdes att det inte skulle vara hälsovådligt.

Tingsrydsbostäder som äger lokalerna började planera för en renovering längre fram. Men när personalen på vårdcentralen plötsligt fick symptom ändrades planerna. Nu ska lokalerna börja renoveras den 1 december.

Tar emot i Tingsryd istället

Under tiden flyttas verksamheten till vårdcentralen i Tingsryd.

– Patienterna kommer att få träffa våra läkare där istället.

Men vaccinceringen mot säsongsinfluensan kommer ske i Ryd på måndagar och onsdagar men inte på vårdcentralen utan i Folktandvårdens lokaler.

Hur länge vårdcentralen i Ryd kommer att vara stängd är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.