• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Anna Seiborg Kidell från Vårdförbundet Kronoberg berättar att många medlemmar har frågor om de nya rekommendationerna. Foto: Tomas Nyström / SVT

Vårdförbundet: ”Vissa är oroliga för att smittas”

Publicerad

Region Kronoberg har ändrat sina rutiner för vilken skyddsutrustning som personalen behöver vid särskilda tillfällen när de vårdar coronapatienter. Anna Seiborg Kidell, Vårdförbundet Kronoberg, berättar att deras medlemmar är delade kring de nya rutinerna.

Vissa är trygga med den informationen som de fått av regionen och Folkhälsomyndigheten angående skälen till varför rutinerna har ändrats. Andra är oroliga och ställer sig frågande till om de nya rutinerna för skyddsutrustningen är tillräckliga för att personal inte ska smittas av coronaviruset.

Kunskaperna förändras

Under tiden coronapandemin härjar hinner forskare undersöka viruset allt mer. Det betyder att vad som är effektiv skyddsutrustning eller inte förändras när kunskaperna om coronaviruset blir större, enligt smittskyddsläkaren Christian Romin Blomkvist.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi ändrar rutinerna eftersom kunskaperna kring viruset har ökat och eftersom vi nu vet mer om virusets smittvägar. Att skydda vår personal och att de ska känna sig trygga är bland det viktigaste vi kan göra, säger han.

Gäller i vissa situationer

Region Kronoberg, som lutar sig på rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, har då kommit fram till att vårdpersonal i vissa situationer när de vårdar coronapatienter inte behöver exempelvis munskydd eller långärmade skyddsförkläden.

I klippet ovan berättar Anna Seiborg Kidell mer om medlemmarnas tankar om de ändrade rutinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet