Här rullar ett sekel av brandkårshistoria genom stan

Uppdaterad
Publicerad

Varje år arrangerar Brandhistoriska sällskapet ett veteranbilsrally på en ort i Sverige. I år firar yrkesbrandkåren i Växjö 100 år, och från Stortorget avgick under lördagsmorgonen en konvoj med 24 tilldragande veteraner.

Brandmän från hela landet befinner sig just nu i Växjö för det årligen återkommande veteranbilsrallyt. Brandfordonen är av olika modeller från 1925 till 1985 och flera av dem har behövt omfattande arbete för att uppnå körbart skick.

– Det här är brandkårshistoria, och har man ingen historia har man varken samtid eller framtid. Det är glädje och lycka, säger Anders Brodell som är brandingenjör vid Värends räddningstjänst.

Lennart Nilsson som är brandman på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund anlände till Växjö under fredagen för att delta i evenemanget.

– Vi kommer ha roligt. Det är häftigt faktiskt med de här gamla originalbilarna där allt fortfarande fungerar, säger Lennart Nilsson.

Under dagen körs bilarna en vända till Huseby för att återvända till Stortorget klockan 14:30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.