Fiskeriförvaltaren Kent Håkansson är bekymrad över svampangreppet. En livlös fisk flyter längs vattenytan i Emån. Foto: Kaisa Lappalainen

Dödlig svampsjukdom har slagit till mot havsöringen i Emån

Uppdaterad
Publicerad

Havsöringen i Emån är internationellt känd för både sin vikt och storlek. Men nu har en dödlig svampsjukdom börjat sprida sig bland fiskbeståndet.

I Emån finns över 32 olika arter av fiskar, det handlar främst om lax och havsöring vilket gör ån till Sveriges artrikaste vattendrag. Havsöringen har lyckats nå internationell uppmärksamhet inom sportfisket för sin vikt på över 15 kilo.

Men just nu har fisken drabbats av ett oförklarligt dödligt svampangrepp.

– Det finns olika teorier vad det kan bero på, det kan handla om vitaminbrist i ekosystemet. Det kan också bero på klimatförändringen. Det är ovanligt varmt vatten i Emån under en stor del av året, säger Kent Håkansson som är fiskeriförvaltare för Emån.

Mer forskning behövs

Just nu finns det ingen direkt lösning för att rädda fiskarna, det krävs stora satsningar för detta.

– Lösningen ligger på politisk nivå, politikerna måste skjuta till medel för forskning för att kunna reda ut hur dessa svampangrepp uppstår och om det finns en lösning på att göra någonting åt det, säger Kent Håkansson.

I klippet ovan berättar Kent Håkansson om fiskmögel som hittats på fiskarnas kroppar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.