I helgen kan man återigen njuta av sommarvärme i Småland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Värmen återvänder – sommarväder i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Söndagen bjöd på höstens första oväder och veckan fortsätter i regnet och ruskets tecken. Men i helgen blir det sol och värme upp emot 20 grader.

Kalla vindar kombinerat med skurar får det att kännas lite extra höstruskigt just nu, särskilt i de södra delarna av landet.

– Vi har en klass 1-varning utfärdad för Skåne, och det finns risk för riktigt hårda vindbyar, som värst kan det blåsa upp till 23 meter per sekund, säger Alexandra Olsson, meterolog vid SMHI.

Solig helg

Men mot slutet av veckan vänder det. Regnområdet passerar och en högtrycksrygg drar med sig varmare luft lagom till helgen.

– Vi har en varm helg att se fram emot med soligt väder både under lördagen och söndagen. Allra varmast blir det i Kalmar län och delar av Sörmland och Östergötland. På söndagen kan det bli 20 grader på en del håll.

Höst nästa vecka

Det gäller att njuta av helgens värme så länge det går. Efter söndagen blir det osäkert väder.

– Troligtvis övergår det till ett lite mer ostadigt höstlikt väder igen nästa vecka. Värmen dämpas och vi får nya nederbördsområden västerifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.