Malin Ljung, Sofie Sörensen, Carmen Augustinsson och Caroline Juopperi Sörensen var några av de drygt 3000 som deltog på Vårruset i Växjö. Foto: SVT/Clary Kroon

Vårruset lockar tusentals – hör tjejer berätta om varför de deltar

Publicerad

Nu i veckan har tusentals kvinnor deltagit i Vårruset när tävlingen arrangerats på flera platser i Småland. Ett lopp på fem kilometer enbart för kvinnor. Men varför är det så många som vill delta?

I en forskningsstudie som precis kommit ut som bok förklarar etnologerna och genusforskarna Annie Woube och Karin S. Lindelöf varför tjejloppen finns och vad de får för konsekvenser för jämställdheten.  

Men vad säger deltagarna själva. SVT Nyheter Småland frågade några av de drygt 3000 deltagarna som var med på Vårruset i Växjö. 

– I år är det tredje gången som jag är med och för mig är det en kul grej som jag kan göra med mina tjejkompisar, säger Carmen Augustinsson. 

– Det var lite övertalning men jag ser det också som en bra start att kunna fixa lite längre lopp i framtiden, säger Sofie Sörensen. 

I klippet ovan kan du höra fler röster från Vårruset. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.