Presentkorten användes som betalningsmedel i varuhuset. Foto: TT

Varuhuschef skapade falska presentkort till sig själv – döms

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man skapade fejkade presentkort till ett värde av 139 000 kronor på sitt varuhus i Kronoberg. Nu döms han för trolöshet mot huvudman.

Mannen har jobbat som varuhuschef inom hemelektronikbranschen på en ort i Kronoberg ett par år.

Företagets ägarbolag upptäckte att butiken som varuhuschefen drev hade större differenser än andra butiker inom kedjan. De kunde även se att vissa fakturor betalats med presentkort.

Då startade kollegorna på ägarbolaget ett detektivarbete för att följa pengarna. Enligt domen uppger kollegorna att de lagt över 100 timmar på att spåra presentkorten som fejkats.

Efterhandskonstruktion

Totalt visade det sig att varuhuschefen skapat nio fejkade presentkort på sammanlagt 139 000 kronor. Det högsta beloppet var på drygt 43 000 kronor, och det lägsta på 10 000 kronor.

Samtliga presentkort ska ha skapats i oktober 2016.

Dessa presentkort har senare använts som betalningsmedel i samband med att varor lämnat varuhuset.

Varuhuschefen har har gett vaga förklaringar om hur händelseförloppet gått till, vilket enligt tingsrätten kan ses som en efterhandskonstruktion.

Mannen nekar till brottet men döms för trolöshet mot huvudman. Påföljden blir dagsböter och villkorlig dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer