Ökning av covid i flera Smålandskommuner – lokala utbrott

Publicerad

Under torsdagen kom det in nya siffror från regionerna och på en vecka har till exempel Ljungby gått från 201 fall till 236 fall och i Lessebo från 108 fall till 126. Men ökningen beror inte på något större utbrott.

– Vi ser en del mindre lokala ansamlingar av fall. Där det är fem till tio fall som är kopplade till arbetsplatser, skola, fritidsaktiviteter och vi har även sett något med koppling till en restaurang. Det finns inget större utbrott som står för förklaringen, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg. 

Beror på eftersläpning i rapporteringen 

Region Kalmar län uppdaterar istället sina siffror dagligen. Under det senaste dygnet har antal smittade i Kalmar län ökat med 23 fall och Västerviks kommun sticker ut med en ökning från 121 till 134 konstaterade covid-19 fall. 

– Det kan uppfattas som att ett stort antal fall konstaterats det senaste dygnet, så är det inte. Det är istället en efterrapportering av tidigare konstaterade fall, som nu kommit in i statistiken, skriver Rolf Asmundsson i ett pressmeddelande från Region Kalmar län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet