Undersköterskorna i Västerviks kommun har inte längre lägst lön i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västerviks undersköterskor tjänar inte längre sämst i landet

Publicerad

En undersköterskorna i Västervik har inte längre lägst lön i landet. Lönerna har höjts med en knapp tusenlapp per person efter en riktad satsning från kommunen.

– Vi har under många år haft svårt att rekrytera nya medarbetare och insett att vi verkligen måste göra något. Så då avsatte vi åtta miljoner under förra året för lönehöjning för den här gruppen, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd i Västervik.

Enligt tidningen Kommunalarbetaren, som också var först med att berätta att lönerna för undersköterskor i Västerviks kommun höjs, har kommunen nu klättrat från bottenplacering och fyra platser upp med sin nya medellön på 27 629 kronor. Rikssnittet ligger på nästan 29 000 kronor.

”Stora summor”

Förra året öronmärkte kommunen åtta miljoner kronor för att höja lönerna för undersköterskorna. I år görs motsvarande satsning med en pott på sex miljoner.

– Det handlar om en ganska stor grupp medarbetare, därför är det så stora summor.

Harald Hjalmarsson säger att man har fler yrkesgrupper i kommunen som släpar efter i lön, men att det ännu inte är aktuellt att göra motsvarande satsning för någon annan grupp.

– Jag är väl medveten om att vi fortfarande ligger lågt bland kommunerna vad gäller undersköterskornas löner. Vi sitter just nu med budgeten för 2025 och 2026 och jag hoppas vi ska kunna fortsätta den här satsningen även efter det här året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.