Fotografen Anders Steiner visar sina 30 år gamla bilder från Berlinmurens fall. Foto: Anders Steiner

Västerviksfotografen tog tåget till Berlin 1989 – nu visar han sina bilder

Publicerad
När muren föll 1989 satt fotografen Anders Steiner hemma och tittade på TV. Han ville ta del av den historiska händelsen, och nu ställer han ut sina bilder på Västerviks bibliotek

1989 jobbade Anders Steiner som fotograf på Västerviks tidning. Han ville åka till Berlin för att få ta del av den historiska utvecklingen kring murens fall. I ett första försök pratade han med sin arbetsgivare, men fick nobben. Resan till Berlin gick i stället några månader senare.

– I mars 1990 åkte jag till Berlin för egna pengar och det var en pirrig känsla. Jag stannade i fem dagar och plåtade och gick mellan öst och väst, och det vimlade av folk som högg sig in i den förhatliga muren.

”Många var osäkra”

Det är de fem dagarna som nu visas upp på Västerviks bibliotek. Och den visar enligt Anders Steiner en helhet av det han upplevde.

– Jag pratade med mycket folk när jag var där. Många äldre var osäkra på det som hände och rätt nöjda med livet, men de unga längtade efter friheten och varorna i väst.

Foto: Anders Steiner

40 filmrullar

Många av bilderna som nu visas har han suttit på i 30 år. Nu visas de för första gången tillsammans.

– Jag hade med mig 40 filmrullar och har valt ut 27 bilder. De visar hur livet såg ut i öst och framfarten av den enorma förstörelsen av muren.

– Jag tror det kan vara intressant för många som tappat perspektivet, och unga som inte var med när det hände, säger Anders Steiner.

Utställningen hänger till mitten av januari

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer