Vattennivåerna minskar

Uppdaterad
Publicerad

De stora vattenmängderna som ställt till det på flera orter i Småland under förra veckan är nu på väg bort. Men fortfarande kan några orter drabbas, som ännu inte nåtts av kulmen.

Vattennivåerna minskar just nu i smålands vattendrag och sjöar, och SMHI kommer idag att ändra den klass 1-varning för höga flöden som de utfärdat till att gälla nedströms Högsby. Det uppger Länsstyrelsen.

Kulmen på väg mot Emsfors

Regnkaoset i Småland

Och i och med förändringen av vattennivåerna, så påverkas också tillrinningen i Emån. Den minskar från östra sidan, samtidigt som den stiger på västra sidan. Och så kommer läget att se ut ett par dagar framöver.

I Emsfors väntas kulmen först om några dagar, då med ett flöde upp till så mycket som 135 kubikmeter per sekund.

Hultsfred fortfarande drabbat

I Hultsfreds kommun är det främst i Gårdvedaån och Kråketorp som vattennivåerna fortfarande stiger kraftigt. Räddningstjänsten kommer att kontrollera på plats under dagen.

Ostadigt väder väntar

Väderprognosen för de kommande dagarna är fortsatt ostadigt med lokala skurar. De regnmängder som kan falla förväntas inte påverka tillrinningen i Emåns vattensystem.

Väg 903 är fortsatt avstängd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i Småland

Mer i ämnet