Tankarna rymmer 24 kubikmeter vatten och ska placeras i en 20-fots container. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg

Vattentankarna har anlänt till Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Flexitankarna, som Länsstyrelsen i Kronobergs län tillsammans med Växjö kommun köpt in för att kunna hjälpa lantbrukare i behov av tillfällig vattenförsörjning om en akut situation skulle uppstå, anlände till länsstyrelsen under måndagen.

Värmen och torkan har drabbat länet hårt och många lantbrukare är oroliga. Tisdagen den 17 juli hölls en ”Bonnalunch” där en av lantbrukarna som deltog ställde frågan om vad Länsstyrelsen i Kronoberg har för krisberedskap om brunnarna skulle sina.

– Vattenförsörjning från egen brunn är egentligen inte en fråga för länsstyrelsen eller kommunen, men jag ville undersöka vad vi kunde bidra med vid en akut krissituation, då en sådan skulle drabba både djur och lantbrukare mycket hårt, säger Philip Dankmeyer, tjänsteman i beredskap på Länstyrelsen Kronoberg, i ett pressmeddelande.

Torkan i småland 2018

Måste kunna agera snabbt

Länsstyrelsen och Växjö kommun beslutade om att beställa vattentankar för att ha i beredskap för en eventuell akut situation där djurs hälsa och välmående omedelbart kan riskeras.

– En krissituation kan snabbt uppstå och det är viktigt för vår beredskap att säkerställa att vi inom kort kan agera. Tillsammans med Växjö kommun har vi nu köpt in tio stycken av dessa så kallade Flexitankar, berättar Philip Dankmeyer.

Endast för akut behov

Tankarna, med tillbehör för container, finns att köpa till självkostnadspris och kan hämtas med släp. Sex stycken finns hos Länsstyrelsen i Kronoberg och fyra stycken finns hos Växjö kommun. Tankarna kan inte köpas i förebyggande syfte utan finns i beredskap för lantbrukare i akut behov av vattenförsörjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet