Så här ser flexitanken ut när den är fylld med vatten. Foto: ecvv.com

Kommunen förbereder för vattenkris

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun och Länsstyrelsen Kronoberg köper nu in tio så kallade flexitankar som lantbrukare kan använda för att förvara vatten i vid en krissituation.

Både Växjö kommun och Länsstyrelsen Kronoberg har senaste tiden fått frågor från lantbrukare om det finns någon hjälp att få om lantbrukens brunnar skulle sina. Därför togs beslut om att köpa 10 stycken flexitankar.

En flexitank kan liknas vid en jättelik bag-in-box. De är tillverkade av plats och har en kran där man kan tappa ut vatten. De första flexitankarna i Sverige togs i bruk av Mörbylånga kommun under vattenkrisen för snart två år sedan. De tankar som nu köpts in rymmer 24 000 liter vatten vardera. Sex stycken kommer att finnas hos Länsstyrelsen Kronoberg och fyra stycken hos Växjö kommun. Det finns i nuläget ingen indikation på att tankarna behövs akut utan inköpet görs i förebyggande syfte.

Torkan i småland 2018

– Är man inte förberedd så är man oförberedd. Det är inte något som Växjö kommun ska vara, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö i ett pressmeddelande

”Otroligt allvarlig situation”

Lantbrukare som har akut behov av vatten, där djurs hälsa och välmående omedelbart riskeras, kan köpa en tank av Växjö kommun eller Länsstyrelsen Kronoberg. De tar hem tanken, som är helt platt när den är tom, och beställer sedan en tankbil med vattenleverans.

– Vi följer läget noga och har kontakt med bland andra LRF och andra organisationer för att se behov. Kommer det inte rikligt med regn de närmaste veckorna har vi en otroligt allvarlig situation och det här är ett av de sätt där vi ser att vi kan stötta, säger Per Schöldberg (C), kommunalråd i Växjö i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet