Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är inte förvånad men det speglar en ojämlikhet i samhället som vi känner till, säger Maria Garmer (V).

V, Mp och S: Fritidsbank kan få fler att idrotta

Uppdaterad
Publicerad

Västerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har beslutat om att öppna en fritidsbank, som många andra kommuner redan gjort. Detta för att ännu fler barn i Växjö ska kunna idrotta utan ekonomiska begränsningar.

Siffror från Riksidrottsförbundet visar att det är stora skillnader mellan olika stadsdelar kring hur många barn och unga som är med i idrottsföreningar. Stadsdelen Araby i Växjö kommun sticker ut, där bara 18 procent är med i idrottsföreningar.

– Jag är inte förvånad men det speglar en ojämlikhet i samhället som vi känner till, säger kommunalråd Maria Garmer (V).

Fattigdom grundproblemet

Anledningen till att många barn i området inte är med i föreningar beror på att vissa familjer inte har råd. Det säger ungdomar, fritidsgårdar och tränare som SVT pratat med. Maria Garmer tror framförallt på långsiktiga lösningar för att komma åt fattigdomen.

– Fritidsbanken är en del av lösningen men vi vill satsa på utbildning och jobb, det är så vi kan vända problemet, säger hon.

En del av lösningen

Fritidsbanken kommer ta emot idrottsutrustning från privatpersoner för att kunna låna ut till barn som behöver det. I och med att avsaknaden av utrustning kan stoppa barn från att träna tror Maria Garmer att banken blir ett steg i rätt riktning.

– Men problemen är större än så och svåra att lösa, men att utjämna livsvillkoren är också vår mest prioriterade fråga, säger Maria Garmer (V).

Hör Maria Garmer berätta, i klippet ovan.

Statistiken visar hur många procent av alla 7-25-åringar som bor i bostadsområdet som har varit aktiva i en idrottsförening under 2021.

Det är första gången Riksidrottsförbundet tar fram det här. Förut har det bara gått att se hur det ser ut i hela kommunen.

Förra statistiken var osäker. Där ingick även ledare, förtroendevalda i föreningar och tidigare medlemmar som inte hade rensats bort. Nu ingår bara aktiva medlemmar som föreningen fick statligt LOK-stöd för någon gång under 2021.

910 200 barn och unga ingår i statistiken totalt – uppdelat på 3 363 bostadsområden i landet, så kallade regso-områden.

SVT Nyheter Öst har jämfört den här statistiken med olika områdestyper, för att se om det finns ett samband mellan idrottandet och ekonomi.

Det finns fem olika områdestyper som myndigheten Delmo och SCB har bestämt.

I områdestyp 4 och 5 bor många med hög inkomst, hög utbildning, hög ekonomisk standard och arbetslösheten är låg.

I områdestyp 1 och 2 bor många med låg inkomst, som har ekonomiskt bistånd och låg ekonomisk standard och arbetslösheten är hög.

I områdestyp 3 bor det en blandning av personer med hög och låg ekonomisk standard.

Jämförelsen visar att sambandet mellan ekonomi och idrottande är starkt.

Det kan finnas bostadsområden som hamnar lågt för att det bor få barn i området, eller för att många av de som ingår i statistiken är över 20 år.

Om man räknar bort de områdena blir sambandet mellan ekonomi och idrottande ännu tydligare. Men det har vi inte gjort i de siffror du ser här.

För tre år sedan tog SVT fram egen statistik för några så kallat utsatta områden. De siffrorna går inte att jämföra med den här statistiken. Då tittade vi på andra åldrar och gränserna för bostadsområdena var annorlunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet