Växjö kommun vill drogtesta slumpmässigt utvalda gymnasieelever. Foto: TT

Växjö kommun vill drogtesta elever – pilot på gymnasiet i höst

Publicerad

Tester av avloppsvatten har visat en ökad förekomst av narkotika i Växjö sedan de startade 2014. Nu vill kommunen införa slumpvisa drogtester av gymnasieelever, det skriver Smålandsposten.

Redan till hösten ska en pilot genomföras på Kungsmadskolan i Växjö, där elever slumpmässigt ska drogtestas. För eleven ska testet dock vara frivilligt.

– Man ska skriva en överenskommelse med eleverna som inte bara gäller drogtester utan utbildning, diskussion och drogförebyggande arbete, säger utbildningsförvaltningens chef Anders Elingfors till SMP.

Tidigare fått kritik

När liknande försök tidigare gjorts på andra skolor i landet har det ofta kritiserats av skolinspektionen, just för att testerna inte varit tillräckligt frivilliga.

Eleverna som ska testas väljs ut av en slumpgenerator och får sedan träffa elevhälsan för ett samtal om narkotikaanvändning. Det mötet avslutas sedan med ett erbjudande om lämna ett urinprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.